Blog Layout

Nederlands paspoort aanvragen vanuit het buitenland

Het begin van het reizen naar andere landen met je kindje

 Zelf heb ik het paspoort voor Aran mijn zoontje aangevraagd vanuit Namibië, Afrika. Als jij een andere ervaring hebt vanuit een ander land, laat het alsjeblieft weten in een berichtje onder het artikel, ik weet zeker dat andere ouders er veel aan kunnen hebben!


Voordat ik per stap ga doornemen wat je nodig hebt moet je aan een paar dingen denken.


Check 1: legaliseren van documenten


In mijn geval waren dit het geboortecertificaat en mijn huwelijksakte. Dit gebeurd met een apostille en kost niks extra’s.  


Check 2: het vertalen van documenten


De documenten moeten in het Nederlands, Engels, Frans of Duits ingeleverd worden. Is dit niet het geval dat moeten de documenten vertaald worden door een beëdigd vertaler.


Check 3: dubbele documenten


Voor sommige stappen heb je dezelfde documenten nodig. Deze hoe je niet dubbel in te leveren. Een enkel kopie van dit document is voldoende.


Stap 1: maak een checklist op de website van de Nederlandse overheid


Maak een checklist op de website van de overheid om te kijken welke documenten je nodig hebt via deze link Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in het buitenland woont | Wonen & werken | Nederlandwereldwijd.nl


Stap 2: alle documenten in orde maken


Vul ze in en print ze uit, je mag ze ook uitprinten en handmatig invullen.


1.      Paspoort aanvraagformulier

Het formulier bestaat uit 4 pagina’s en moet je uiteraard volledig invullen, alleen gaat dat in dit geval niet helemaal op, omdat je sommige gegevens niet hebt. Onderstaande punten wil ik graag uitlichten. Download hier het aanvraagformulier Paspoortaanvraagformulier / Passport application form | Publicatie | Nederlandwereldwijd.nl

  • Punt 1.9; je kindje heeft en krijgt ook geen BSN. Hier was ik even verbaasd over. Maar je krijgt alleen een BSN – een burgerservice nummer – als je een burger van Nederland bent en dat is je baby dus niet.
  • Bij punt 2.3 heb ik geschreven dat dit zijn eerste paspoort is
  • Bij punt 5.6 heb ik nog extra aangegeven dat het paspoort voor een baby is.
  • Bij punt 6 de ondertekening hebben wij samen ondertekend, dus als vader en moeder.


2.      Bewijs van Nederlandse nationaliteit van ouder(s) op het moment van aanvraag van het paspoort

De ouders moeten bewijzen dat ze de Nederlandse nationaliteit hebben. Dit kan heel simpel door middel van een kopie van je Nederlandse paspoort of je Nederlandse ID-kaart, uiteraard moet het paspoort nog niet verlopen zijn op het moment van aanvraag. Maak daarbij ook een kopie van je verblijfsvergunning of trouwakte, let er op dat je de trouwakte moet laten legaliseren met een apostille.  

Als je geen Nederlands paspoort of identiteitskaart hebt als ouder zijnde, kun je ook een verklaring Nederlanderschap aanvragen. Dat kan ook via de overheid via deze link. Verklaring van Nederlanderschap aanvragen als u in het buitenland woont | Wonen & werken | Nederlandwereldwijd.nl


3.      Bewijs van Nederlandse nationaliteit van ouder(s) op het moment van geboorte van je baby

Hier geld het zelfde als bij punt 2. Je hoeft geen dubbele kopieën te maken van je paspoort of identiteitskaart. Hij moet alleen geldig zijn op het moment dat je kindje geboren is.


4.      Bewijs van legaal verblijf van baby

De geboorteakte of certificaat van je baby is het bewijs van legaal verblijf in het land. Let er op dat je dit document moet legaliseren met een apostille.


5.      Geboorteakte/certificaat à met apostille

Reken hier wat extra tijd voor, dit kan een aantal dagen en soms weken duren. Het ligt er maar net aan in welk land je bent. Ook is het mogelijk dat je dit document moet laten vertalen en legaliseren als het niet in het Engels, Nederlands, Frans of Duits is geschreven. Let hier dus ook op, dit kan namelijk ook aardig wat tijd in beslag nemen en het vertalen door een beëdigd vertaler kan een aardig bedrag zijn.

In min geval werd de apostille van het geboortecertificaat aan het origineel geniet met een mooi strikje. Let erop dat je deze niet van elkaar af haalt, dan is het namelijk niet meer geldig en moet je hetzelfde proces door. Je kunt een kopie van beide maken. Maar de ambassadeur of consul moet het originele document met apostille gezien hebben. Ik moest dit bij het justitiële gebouw doen en dus niet bij de ambassade of consulaat. In Namibië was dit gratis.


6.      1 pasfoto

De hele nacht had ik wakker gelegen. Hoe gingen ze nou een goede pasfoto maken van mijn baby die als ik een foto wilde maken altijd alle kanten op keek behalve de goede, de camera. Allerlei scenario’s gingen door mijn hoofd en ik zag mezelf al staan met gestrekte armen zoals Rafiki die Simba omhooghoud op de koningsrots. Toen we aankwamen bij de fotograaf bleek gelukkig dat hi precies wist wat hij moest doen. Ik mocht Aran op een wit kussen leggen en “klik klik klik” en hij had de job geklaard. We mochten de beste kiezen, even bijsnijden en klaar was het. Niks om slapeloze nachten voor te hebben dus. Daarbij is het ook echt een leuke foto geworden!

 

Tip 1: Leg de baby neer op een kussen zo kan de fotograaf zich goed focussen op het gezichtje.

 

Tip 2: neem een rammelend speeltje mee om de aandacht van je baby te vangen.

 

Hierbij de link naar de Nederlandse regels aar een pasfoto aan moet voldoen. Eisen aan pasfoto voor paspoort of ID-kaart | Wonen & werken | Nederlandwereldwijd.nl Maar hierbij ook een klein overzichtje.

  • Het hoofd moet rechtgehouden worden
  • Het hoofd moet in het midden
  • Bij een baby mag er geen ondersteuning in de vorm van een hand gezien worden, hier kun je bijvoorbeeld een hand onder de kleding doen indien dit nodig is. 
  • De pasfoto moet 35 mm breed en 45 mm hoog zijn
  • De breedte van het gezicht is van oor aanzet tot oor aanzet tussen de 16 en 20 mm.
  • De lengte van het gezicht bij kinderen tot 10 jaar is van kin tot kruin minimaal 19 mm en maximaal 30 mm.
  • De foto moet in kleur aangeleverd worden.
  • De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden, vooral bij kinderen.


7.      Toestemming van beide ouders

Allebei de ouders moeten het aanvraagformulier ondertekenen. Als je een alleenstaande ouder bent, vermeld dit er dan ook bij. Als het niet mogelijk is als ouder om een directe handtekening te zetten kun je dit ook doen via een toestemmingsverklaring. Dit document heeft een geldigheidsduur van 3 maanden vanaf het moment van ondertekening. Toestemmingsformulier Nederlandse reisdocumenten / Declaration of consent for Dutch travel documents | Publicatie | Nederlandwereldwijd.nl

Als ouder zijnde moet je je originele paspoort of identiteitskaart meenemen, een kopie is dus niet geldig. Als je als ouder niet bij de afspraak kunt zijn zorg er dan wel voor dat er een kopie van het identiteitsbewijs met een handtekening en de datum van plaatsing va de handtekening bij de documenten zit die de persoon die de aanvraag zal doen kan laten zien.


Stap 3: afspraak maken bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat


Afspraak maken bij de ambassade of consulaat in het land waar je baby is geboren. Soms hebben ze het heel druk het kan het dus even duren. Zorg wel dat je alle documenten in orde hebt als je een afspraak maak, zodat je de afspraak niet hoeft te verzetten.   

Hier vind je een lijst met alle contactgegevens van de ambassades en consulaten over de hele wereld. Niet elk land heeft een ambassade, maar dan kun je het paspoort dus aanvragen bij een consulaat.

Op de website van de Nederlandse overheid Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Namibië woont | Namibië | Nederlandwereldwijd.nl staat bij stap 3, voor mijn geval in Namibië, dat ik alleen een paspoort kan aanvragen in Zuid Afrika (waar de Nederlandse ambassade zit) of in Nederland. Ik heb het paspoort van mijn zoontje bij het Nederlandse consulaat in Windhoek, Namibië geregeld. Dus dit kan wel! Neem dus eerst contact op met het Nederlandse consulaat in het land waar je woont als deze geen Nederlandse ambassade heeft.

Hierbij een link naar de contact gegevens van de ambassade van het land waar jij nu bent. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ambassades-consulaten-en-overige-vertegenwoordigingen/overzicht-landen-en-gebieden/


Stap 4: de afspraak


Neem alle documenten mee naar de afspraak. Ook moet de baby zelf in persoon bij de eerste afspraak aanwezig zijn. Jij zelf als ouder niet zoals aangegeven bij stap 3, maar is wel het makkelijkst.  

Overzicht van benodigdheden:

  • Paspoort aanvraagformulier
  • Bewijs van Nederlandse nationaliteit van ouder(s) op het moment van aanvraag van het paspoort
  • Bewijs van Nederlandse nationaliteit van ouder(s) op het moment van geboorte van je baby
  • Bewijs van legaal verblijf van baby
  • Geboorteakte/certificaat (gelegaliseerd/apostille)
  • 1 pasfoto
  • Toestemming van beide ouders


Stap 5: de betaling


Namibië heeft geen Nederlandse ambassade maar de betaling en het paspoort worden wel geregeld via de ambassade. Het consulaat is dus echt alleen een tussenpersoon. Mijn totaal bedrag was N$2135 wat omgerekend ongeveer €125 is. Het bedrag moet dus overgemaakt worden en kan niet betaald worden aan het consulaat. Bij de ambassade kan dit wel direct per pin.

De kosten van het paspoort bestaan uit:

  • Het versturen van alle documenten naar de dichtstbijzijnde ambassade (Zuid Afrika in mijn geval). Als het direct bij de ambassade besteld wordt, zou het dus goedkoper moeten zijn.
  • Het versturen van alle documenten naar Nederland met DHL (aangetekende post)
  • Het paspoort zelf
  • Het weer terug sturen van het paspoort met DHL (aangetekende post). Nederland stuurt het paspoort direct naar het Nederlandse consulaat terug. En daar kun je het dan ook weer ophalen. 


Stap 6: het ophalen van het paspoort


Yes! Het is zover, je mag het eerste Nederlandse paspoort van je baby ophalen! Ik was hier dus heel enthousiast over haha. Dit doe je dus ook bij de ambassade of het consulaat, omdat je een handtekening moet zetten voor ontvangst en om te controleren of alle gegevens correct zijn. Zij houden je op de hoogte wanneer deze klaar is. Schrik dus niet dat het paspoort geen BSN heeft en daarbij is het maar 5 jaar geldig, bij volwassenen is dit 10 jaar. 





Share by: