Blog Layout

#2 - 5 brandende vragen aan Wereldreiswijzer

Deze week: Benjamin en Kim van Wereldreiswijzer

Elke week interviewen we een avontuurlijk gezin, of dat nou een reizend gezin is of een die geëmigreerd is. Deze week geven Benjamin (45) en Kim (42) met hun kinderen Zoë (14) en Indra (10) ons een kijkje in hun avontuur. Benjamin heeft zijn eigen (online) bedrijf als projectmanager, Kim technisch virtual assistant bedrijf waarbij ze de reislustige en avontuurlijke ondernemer helpt met de technische issues die bij een online onderneming komen kijken. Zoë zit in het 2de (bijna 3de) leerjaar van het Atheneum TTO en Indra zit in groep 6 (bijna groep 7). Ze komen uit het Twentse Hengelo en zijn gek op gezelligheid, lekker eten en reizen! Ze vertoeven nu in Ecuador en hebben net een hele bijzondere reis gemaakt op de Galapagos Eilanden. Verder zijn ze als gezin in de volgende landen geweest: Engeland, Schotland , Colombia,  Italië, Kroatië, Oostenrijk, Duitsland, België, Frankrijk, Turkije, Indonesië, Canada, IJsland, Griekenland en Taiwan. Ze hebben niet een maar drie motto's als gezin!


 Live life now, it is not a rehearsal!


Trek je niets aan van wat anderen mensen van je denken of vinden, als jijzelf maar gelukkig bent, dat is het allerbelangrijkste!


Volg je eigen pad, lukt het linksom niet dan sowieso wel rechtsom!


Je kunt het gezin volgen op Instagram en op deze website (waar ze onder andere een gratis masterclass aanbieden met antwoorden op hoeveel hun reizen kosten en hoe ze het met school hebben geregeld).


1.      Hoe hebben jullie het geregeld met de scholing van de kinderen?


Toen onze plannen in de groep gooiden, waren onze kinderen gelijk enthousiast…maar ze hebben ook aangegeven dat ze perse niet wilden blijven zitten. In eerste instantie was het plan dat wij in juni zouden vertrekken.  Na het eerste gesprek met school hebben we dit gewijzigd in vertrek april. Waarom? Omdat de school van onze dochter aangaf dat zij dan al konden inzien of ze over zou gaan of niet. In de 3de klas krijgt ze er een aantal nieuwe vakken bij en de decaan vond het dan ‘beter’ dat ze het einde van het schooljaar zou missen dan te veel van het nieuwe jaar in verband met die nieuwe vakken.

We hebben zelf een leerplan gemaakt en die hebben we al heel snel overboord gegooid. We besloten gewoon te gaan genieten en daar waar we ruimte zagen wat met het schoolwerk te gaan doen. We vertrouwen er voor 200% op dat het met school allemaal wel goed komt. Lukt het linksom niet, dan wel rechtsom en kinderen zijn vaak flexibeler dan wij, als ouders, denken.

Toen wij met de scholen in gesprek gingen, waren zij eigenlijk gelijk enthousiast en zich er van bewust dat zij de kinderen zo’n ervaring niet zouden kunnen bieden. Onze zoon zit op de basisschool en in overleg met zijn school hebben we besproken dat we alleen de basisvakken zouden bijhouden. Hiervoor heeft hij lesmateriaal van school meegekregen. Helaas was het voor hem niet mogelijk om toegang te houden tot de online programma’s.
Onze dochter zit in de tweede klas van het atheneum en dat gaat haar nogal makkelijk af. Het enige vak waar zij moeite mee heeft, is wiskunde en daarom hebben we met de decaan afgesproken dat wij alleen dat vak zouden bijhouden. We konden de boeken meekrijgen en ook hield zij toegang tot online lesmateriaal. Daarnaast stuurt haar wiskundedocent wekelijks de presentatie die hij met de klas had doorgenomen toe en ook de toetsen werden toegestuurd.


2.      Hoe is de relatie tussen jullie als partners veranderd tijdens het reizen?


Wij zijn een team en dat we een goed team zijn, is tijdens deze reis alleen maar duidelijker geworden.  Met een reis als deze ben je veel meer op mekaar aangewezen dan thuis. Je vult elkaar aan in het avontuur en doordat de leefruimtes kleiner zijn dan je gewend bent maakt dit je niet alleen hechter als partners, maar ook als gezin.


3.      Hoe ervaren jullie kinderen het reizen, geen vaste school en het regelmatig nieuwe vriendjes maken?


Onze zoon  Indra heeft het best moeilijk en telt de dagen af. Sinds zo halverwege de reis heeft hij echt flink heimwee. Hij mist het feit dat hij niet kan gaan en staan waar bij wil, zijn eigen kamer, opa en oma’s en zelfs school. 
Onze dochter Zoë daarentegen zou alleen even naar huis willen om de kat even te knuffelen, maar zou daarna zo weer maanden over de wereld kunnen zwerven. Wat dat betreft hebben we haar echt aangestoken met het reisvirus. Ze praat al over studeren in het buitenland en de reizen die ze volgend jaar, of eigenlijk aan het einde van het jaar, wil gaan maken. 
 

4.      Grootste eyeopener sinds het reizen?


Goed onderwijs is allesbehalve vanzelfsprekend!
We hebben de afgelopen maanden helaas weer veel te veel mensen (volwassenen en kinderen) ontmoet die niet konden lezen of schrijven. Onze kinderen kwamen tot de conclusie dat je wereldje dan wel heel klein en lastig wordt als je de, voor ons zo vanzelfsprekende, basiszaken zoals lezen en schrijven niet kan. Dus ja, school en onderwijs het is maar lastig als je met je kinderen wilt reizen, maar aan de andere kant, mogen we zo erg in onze handjes knijpen dat onze kinderen de mogelijkheid hebben om überhaupt naar school te kunnen.


5.      Welke tip willen jullie meegeven aan andere ouders die dezelfde plannen hebben als jullie?


Als het enigszins kan: doen, doen, doen!  Het is een ervaring voor de kinderen, maar zeker ook voor jullie zelf, die ze je nooit meer afpakken. 


door Tisja van Bekhoven 18 feb., 2022
Hoe kun je een Nederlands paspoort voor je baby aanvragen vanuit het buitenland? Welke documenten heb je nodig? Lees het hier stap voor stap.
Share by: